Водно подово отопление - investedstroi.com
подово отопление

Водно подово отопление/охлаждане

Водно подово отопление, наистина ли е толкова икономично?

За разлика от конвекционните системи, използващи принудително нагряване на въздуха, хидравличните лъчисти системи работят чрез генериране на топлина между хората и подовата повърхност. Тръбите, монтирани директно в конструкцията на пода, стената или тавана, създават лъчиста топлина, пренасяна през голеи по площ повърхности и създават полезен ефект, точно там, където е необходимо – под краката ви и около вас.

Това означава, че вашият термостат може да се поддържа по-ниска температура в помещението, без да се прави компромис с комфорта, което води до по-малко потребление на енергия и по-ниски експлоатационни разходи.

Водното подово отопление не се използва само в частните домове. Поради огромните си открити пространства, големите съоръжения като индустриални зали, спортни зали често се асоциират с некомфортна студена обстановка през зимата и задушаващо горещо през лятото. 

В много случаи тези асоциации са правилни, особено при използване на конвекционни отоплителни и охладителни системи. Въпреки това, има по-ефективни и икономични решения, които са на разположение. Хидравличната система за лъчисто отопление и охлаждане е решение, което е изключително енергийно ефективна, чисто и удобно, сгъвкав дизайн и възможности за реализация.

Охладителна система, която прави климатиците остарели

По същият комфортен начин, както хидро-системата загрява равномерно вашето пространство, като циркулира топла вода под повърхността, същият метод се използва и с циркулация на студена вода за равномерно охлаждане на вашето пространство.

Използването на хидравлична охладителна система е много по-ефективно и икономично решение както за лични жилища, така и за големи индустриални халета, спортни зали и др., тъй като изисква по-малко енергия в сравнение с климатичните решения (климатици). Потокът от студена вода в пода създава акумулиращ ефект и поддържа средата хладна за по-дълъг период от време – инерция. 

Предимства при инсталация на водно подово отопление и охлаждане

По-ниски експлоатационни разходи и консумация на енергия

Високите тавани, големите площи, лошо изолираните външни стени обикновено пораждат влошена циркулация на въздуха при системите за отопление/охлаждане с принудителен въздух (конвекция) и допринасят за дискомфорт, разслояване на стуите, загуба на енергия. Независимо от размера или височината на вашето пространство, можете равномерно и ефективно да отоплявате или охлаждате цялата си площ, като използвате относително по-ниски работни температури (за отопление), тъй като излъчващата площ е огромна. Резултатът е намалени експлоатационни разходи и икономия на енергия.

Оптимално използване на пространството

С тръбите за отопление и охлаждане директно монтирани в конструкцията на пода, стената или тавана, няма нужда от външни нагреватели, радиатори, конвектори или климатици, което ви позволява да използвате цялото жилищно или индустриално пространство според нуждите оптимално. Това е важен аспект при оборудване на спортни зали, така че спортното оборудване може да бъде поставено според нуждите, без да се налага да обмисляте къде да поставите отоплителни и охладителни тела.

Дълъг експлоатационнен живот с минимална поддръжка

Хидравличните тръби за отопление и охлаждане обикновено са изработени от подсилен термопласт, гарантиращ надеждност и издръжливост. Веднъж инсталирани, те се нуждаят от много малко или никаква поддръжка. Освен това тръбите разполагат с добавена защита – бариерен слой EVOH за дифузия на кислород в стената на тръбата, което ги прави практически непроницаеми за газове, като същевременно предпазва цялата система от потенциална корозия.

Съвместими с екологчна и възобновяема енергия

Със своята нискотемпературна операционна система хидричното подово отопление е идеален избор, ако търсите по-ефективен и екологичен начин за отопление и охлаждане на вашето работно или жилищно пространство, спортна зала. Системата също така е идеална комбинация за устойчиви енергийни източници като слънчеви колекторни системи и геотермални термопомпи.

Ние сме специалисти и можем да изпълним вашето подово отопление бързо, професионално и на конкурентна цена.