Подово отопление с термопомпа - investedstroi.com

Подово отопление с термопомпа въздух-вода

Подово отопление с термопомпа e оптималнa комбинация, защото ефективността на термопомпата се повишава с намаляване на необходимата температура на водният поток. Казано по-просто, това означава, колкото на по-ниска температура се загрява водата, толкова по-малко струва работата на агрегата. Това е следствие на различната ефективност, която реализира термопомпата въздух-вода, в зависимост два основни фактора:

  • външна температура
  • температура на загряване на водата

Ако подовото отопление е проектирано и монтирано правилно, то може да работи ефективно при много ниски температури на топлоносителя (водата)- 25-35 градуса. Това прави подовото отопление и термопомпите въздух-вода – перфектна комбинация за максимално ефективно и икономично отопление.

подово отопление с термопомпа

Защо подовото отопление работи добре с термопомпа въздух-вода?

Системите за подово отопление имат много голяма площ на излъчване на топлина. В сравнение с традиционният радиатор, който може да заема един-два квадратни метра от вашата стена, то подовото отопление притежава огромна топлообменна повърхност.

Нека разгледаме по-подробно как работят излъчвателите на топлина.

Топлинните излъчватели реализират разликата в температурата между самия излъчвател и желаната стайна температура. Ето защо, ако вашият топлоизлъчвател работи на 60 градуса и искате да поддържате стаята 20 градуса, малък радиатор ще свърши тази работа, макар и неефективно. В този случай системата ще работи много усилено, за да поддържа температурата в желаният диапазон.

Ако инсталирате по-голям топлоизлъчвател (подово отопление или големи радиатори), системата може да работи на трмпература 30 градуса и пак ще получите желаните 20 градуса в стаята. Поради факта, че системата работи при по-ниски температури, тя по своята същност е по-ефективна.

подово отопление с термопомпа

Инсталиране на водно подово отопление във вашият имот

Имайки в предвид повишената ефективност, би било разумно да инсталирате подово отопление в целия имот, на всички нива и във всички стаи. Все пак това зависи от структурата на самата сграда. Зависи и от естеството на проекта. Нека разгледаме това по-подробно. Инсталирането на подово отопление на приземните етажи обикновено е лесно за новопостроени сгради. Но за горните етажи трябва да се предидят особености като промяна на нивото на целият етаж. В новопостроените имоти приземният етаж обикновено се изгражда върху топло-изолирана бетонна плоча. Тя е идеална за инсталиране на подово отопление, което след това се покрива със замазка. При окачен дървен под (гредоред), инсталирането на водно подово отопление става предизвикателство. Системите за замазка добавят значително тегло, така че гредите ще трябва да бъдат модернизирани, за да поемат допълнителния товар, а това са допълнителни разходи.

Налични са нископрофилни системи за наслагване, но по-тънките тръби носят по-малък обем вода и това намалява количеството топлинна мощност в сравнение със система със замазка. Освен това ще трябва да добавите топло-изолация под тръбната разводка, тъй като топлината ще бъде загубена, ако поставите система за подово отопление върху масивен под.

Ако можем да се свържем с архитекта на проекта и други заинтересовани страни в началото на процеса, тези проблеми са лесни за разрешаване. Всеки проект е уникален, така че се свържете с нас ако имате въпроси .

Различни топлоразпределителни системи в различни помещения

Поради предизвикателствата при инсталирането на подово отопление в окачени подове (гредоред), често срещано решение е да има подово отопление на приземния етаж и големи радиатори на горните нива на имота. При такова решение, трябва да знаем, че радиаторите със стандартен размер не са съвместими. Причина е малката излъчваща повърхност и нуждата от по-висока температура на потока (водата) в системата. Ако приемем че подовото отопление работи оптимално на 35 градуса, а за радиаторите са нужни 60 градуса, то очевидно, подовото и радиаторите няма как да работят заедно в една водна система.

Все пак ако се стигне до такава комбинирана реализация – подово и радиатори, то може да се има в предвид, че изискванията за топлина в спалнята ще бъдат по-малки от дневната например. Така радиаторите не трябва да се увеличават до степен, в която биха били оптимални за всекидневна. Можем да отбележим и алтернативата на радиаторите – интериорни конвектори, които работят ефективно при ниска температура на водата сравнително добре, чред допълнително обдухване.

подово отопление с термопомпа

Преоборудване на подово отопление към термопомпа въздух-вода

Преоборудването на подово отопление в съществуващ имот, който не е в процес на основен ремонт, може да бъде трудно. Неизолираните масивни приземни етажи, често не са подходящи за подово отопление. Основният проблем е, че топлината ще се губи към земята. Понякога, размерът на гредите и височината на тавана може да ограничат възможностите за топлоизолации и допълнителна замазка над тръбите.

Въпреки това, подовото отопление не винаги е необходимо при инсталиране на термопомпа въздух-вода. Големи радиатори или конвектори могат да свършат работа, ако са проектирани правилно.

Заключение

Какви са общите предимства от инсталирането на подово отопление за вашата термопомпа въздух-вода?

На първо място, подовото отопление може да работи с ниска температура на водата. Това помага на системата да остане ефективна и комфортна. Естетиката на подовото отопление често е желана, тъй като няма неприветливи радиатори, или конвектори с дискомфортни струи, разположени върху вътрешните стени. С подовото се осигурява пространство на стената и гъвкавост за креативен интериорен дизайн и подреждане на мебелите.

При ново строителство и мащабни ремонти, обикновено има смисъл да се инсталира подово отопление с термопомпа. По отношение на сигурността в бъдещето – за по-ефективен и устойчив начин на живот, това често е най-добрият вариант.

Ако искате да научите повече за това дали вашият имот и термопомпена инсталация са подходящи за подово отопление, свържете се с Инвестед строй. Нашите независими експерти по възобновяема топлина са тук, за да помогнат.